Intoarcearea in Romania

Publicat pe Actualizat pe


Dacă vă hotărâţi să plecaţi în Germania, puteţi lua hotărârea cea mai bună pentru dvs. doar dacă aveţi un tablou cât mai complet al vieţii de aici, cu bune şi rele. Este bine să ştiţi că, odată stabiliţi departe de ţară, trebuie să vă bazaţi pe propriile forţe. Chiar şi pentru a merge la consultanţă, este necesar să cunoaşteţi bine germana sau o altă limbă (există tot felul de organizaţii care oferă consultanţă, în mai multe limbi printre care engleza, spaniola, rusa, poloneza, turca).

  • Dacă v-aţi hotărât să vă stabiliţi în Germania şi sunteţi siguri că vă puteţi descurca, nu-i luaţi în seamă pe cei rămaşi acasă sau chiar pe unii români din Germania care vă vor întreba de ce nu vă întoarceţi (primii pomenesc de regulă despre lipsa patriotismului, iar a doua categorie are în vedere întâmplările trăite aici şi anumite dificultăţi). În ciuda părerilor altora, mergeţi înainte dacă aveţi încredere în propriile forţe.
  • Nu vă lăsaţi descurajat nici de faptul că peste tot există şi oameni care nu simpatizează străinii (sau chiar îi defavorizează). Totuşi, nu se poate generaliza, pentru că există atâţia care se comportă diferit – în general cei mai tineri, cu studii şi care au călătorit mult.
  • Am auzit referiri la străini care veneau aici să ducă o viaţă mai bună până şi la un teatru de păpuşi (care se voia presărat cu glume la care, bineînţeles, au râs doar nemţii). Mici răutăţi pot ajunge până şi în unele cărţi de poveşti pentru copii (de exemplu, o fetiţă germană, un personaj îndrăgit din cărţile pentru copii, aflată în concediu în Grecia, afirma la un moment dat că are un coleg grec şi a crezut că „toţi grecii miros a usturoi”). Viaţa în Germania este “condimentată” uneori şi de asemenea lucruri (sau chiar mai explicite), dar sfatul nostru este să nu le puneţi la suflet.
  • Nu vă lăsaţi impresionaţi de românii întâlniţi întâmplător care vă spun de la obraz că “sunt păţiţi cu românii şi nu vor să mai aibă de-a face cu cei care provin de acolo”. Uitaţi-i, sunt şi atâţia dornici să vorbească româneşte.
  • Dacă sunteţi în situaţia de a alege între România şi Germania şi nu vă puteţi hotărî ce e mai bine pentru dvs., puteţi întocmi o listă cu “plusuri şi minusuri”. Sperăm ca acest site să vă ajute să vă faceţi o imagine asupra realităţilor germane, dar şi asupra noilor realităţi româneşti.
  • În orice caz, amânarea unei hotărâri şi pendularea între cele două ţări (cu multe luni petrecute şi într-o parte, şi în cealaltă) nu foloseşte la nimic, vorba neamţului pentru acest tip de nehotărâre “nici carne, nici peşte”. Dacă în sfârşit vă hotărâţi în favoarea Germaniei, aţi pierdut deja mult timp, pe care l-aţi fi putut folosi aici pentru cursuri, practică, găsirea unui job.
  • Dacă sunteţi părinţi, hotărârea este mai uşor de luat iar alegerea are în vedere în primul rând binele copiilor. Puteţi să luaţi în calcul şi avantajul că ei vor învăţa două limbi, în paralel, ajungând să înţeleagă, să gândească şi să traducă simultan în germană şi română. Ceea ce le va fi de folos copiilor mai târziu, (şi) la învăţarea altor limbi străine.

Sigur, la emigrare sunt atât de multe avantaje şi dezavantaje, încât e important pentru fiecare ce ţel are, ce obiective şi ce-şi doreşte cu adevărat să facă.
Oricât am scrie, tot nu am putea răspunde la întrebarea: unde e mai bine, în România sau în Germania? Fiecare dintre dvs. îşi poate da răspunsul, pentru sine.
Orice hotărâre se ia cu preţul unor renunţări, pe care trebuie să ni le asumăm.

Simt deja că acest subiect va stârni multe controverse. Poate fi un subiect interesant de dialog, dacă puteţi comenta fără patimă. Dacă sunteţi în situaţia de a alege, trebuie să ştiţi că fiecare opţiune (aceea de a rămâne sau de a pleca) are atât avantaje cât şi dezavantaje. Uneori e greu de pus totul în balanţă. Aşa că poate vă vor ajuta comentariile care vor apărea aici. Aşteptăm cât mai multe, pe un ton civilizat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s