Romania o tara speciala

Publicat pe Actualizat pe


Majoritatea marilor imperii s-au sfaramat de neamul geto-dac si, mai apoi, de cel roman. Imperiul Roman a reusit sa cucereasca nordul Africii si o parte din Asia Mica, dar n-au trecut niciodata de Dacia. Hunii s-au topit pe teritoriul dac (Campia Panonica), dupa infrangerea de la Campiile Catalunice. Imperiul Otoman n-a ocupat niciodata efectiv tarile romane, multumindu-se cu incasarea tributului. Imperiul austro-ungar a decedat la portile Romaniei. Imperiul tarist, apoi, cel sovietic, si-au rupt coltii in Romania. Chiar si in socialism, Romania a reusit sa scoata din tara trupele sovietice de ocupatie, inca din 1957 (cele din RDG, Cehosolvacia, Ungaria, Bulgaria, Polonia s-au retras dupa 1990).

In cele mai grele momente din viata neamului nostru, s-au ridicat voievozi viteji si intelepti, conducatori luminati, creatori de exceptie, inventatori si inovatori care ne-au aratat drumul mai departe, catre libertate, demnitate, viata omeneasca. Limba romana a ramas unitara, din Campia Panonica si pana dincolo de Nistru, din Ucraina si pana in Bulgaria, Grecia, Serbia si Macedonia.

Teritoriul romanesc cuprinde toate formele de relief, dispuse in forma de cetate, din varf de munte si pana la litoral, la distante usor de atins, in timp scurt.

Reteau hidrografica din Romania, in mare parte radiala, atinge toate zonele populate, asigurand mijloace pentru combaterea secetei si sustinerea vietii.

Pamantul nostru ofera conditii excelente de cultura pentru o gama foarte variata de vegetale, incepand din munti si terminand cu luncile apelor curgatoare. Posedam cel mai bun cernoziom din Europa.

Subsolul patriei a ascuns si mai ascunde mari rezerve de aur, petrol, carbune, minereuri feroase si neferoase, chihlimbar etc. O parte a fost jefuita de cotropitori dar mai posedam suficiente rezerve.

Romania dispune de potente turistice deosebit de atractive : peisaje superbe, zone pentru sporturi de iarna, litoral, monumente istorice si religioase, statiuni balneo-climaterice, traditii si obiceiuri interesante etc.

E clar ca dispunem de un potential fabulos…
DE CE OARE O DUCEM ASA DE PROST???

ROMANI CELEBRI

Vom prezenta mai jos o lista cu personalitati mondiale romanesti care au influentat radical cursul evolutiei omenirii. Speram sa intelegeti astfel cat spirit creator are acest popor.
Suntem un neam de creatori si pentru acest lucru se tem stapanii lumii.
Din aceasta cauza multe din personalitatile enumerate nu sunt cunoscute si apreciate la justa valoare.
Ba chiar se incearca ascunderea acestor aspecte pozitive si se promoveaza valorile negative.
Autorii celui mai popular dictionar occidental „Larousse” nu vorbesc deloc de români ca natiune importanta pentru dezvoltarea civilizatiei umane.

· Rachetele expediate de la Cape Kennedy si aripile „Delta” au fost inventate la Sibiu înca din 1555! Onest, Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amanuntele necesare si cu o fireasca uimire ca „istoria oficiala” a „reusit” sa-l neglijeze… Racheta spatiala cu trei etaje de carburant solid („model Cape Kennedy”) a fost inventata în 1529 si trimisa în spatiu cu succes în 1555, în prezenta a mii de spectatori. Performer: Conrad Haas, seful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550–1570). Aceasta informatie si urmatoarele provin dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la biblioteca din Sibiu. Lista inventiilor mentionate în manuscris contine: racheta cu doua etaje de ardere (1529); racheta cu trei etaje (1529), baterie de racheta (1529), casuta zburatoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)… „Casuta zburatoare”, propulsata în aer de racheta, nu era nimic altceva decât anticiparea cabinei spatiale folosita de cosmonauti începând cu anii 50!… În lucrare erau mentionate si pulberile lui Ioan Românul din Alba Iulia.

· Radioactivitatea artificiala a fost descoperita de o savanta de la Facultatea de Stiinte Bucuresti, si însusita apoi de Marie Curie (de origine iudaica) si întrebuintata pentru distrugere. Cerând un grad superior la facultate, savanta românca îi scria regelui Carol al II-lea:
„Numirea mea s-ar putea face pe aceeasi cale exceptionala ca si a domnilor recomandati de dl. Perrin, ca o recompensa a descoperirii radioactivitatii artificiale, care este a mea si de al carui fruct s-a bucurat d-na Joliot- Curie, recomandata de însusi dl. Perrin pentru Premiul Nobel. (… )Domnul Decan al Facultatii de Stiinte si o parte din profesori ma sacrifica pentru a nu-i nemultumi pe dl. Perrin si pe sotii Joliot-Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie.”
Vesnicile „plecaciuni” fata de cei de afara, bogati, deci destepti si merituosi!
Nedreptatita savanta înfiintase din proprie initiativa Catedra de Radioactivitate de la Facultatea de Stiinte Bucuresti…

· 1827 » Petrache Poenaru (secretarul lui Tudor Vladimirescu) » este inventatorul stiloului (tocul rezervor).

· 1858 » Bucuresti » primul iluminat cu petrol al unui oras din lume si prima rafinare a petrolului.

· 1880 » Dumitru Vasescu » construieste automobilul cu motor cu aburi.

· 1881 Alexandru Ciurcu » obtine un brevet din Franta prin care prevede posibilitatea zborului cu reactie.

· 1885 Victor Babes » realizeaza primul tratat de bacteriologie din lume.

· 1886 Alexandru Ciurcu » construieste prima ambarcatiune cu reactie.

· 1887 C. I. Istrate » Friedelina si franceinele.

· 1895 D. Hurmuzescu » descopera electroscopul.

· 1899 C.I. Istrate » o noua clasa de coloranti.

· 1900 Nicolae Teclu » becul cu reglarea curentului electric si gaz.

· 1904 Emil Racovita » biospeologia

· 1905 Augustin Maior » telefonia multipla

· 1906, 18.03 » Traian Vuia » avionul cu tren de aterizare pe roti cu pneuri; cu „Vuia I” acesta reuseste prima decolare fara sa foloseasca nici un mijloc ajutator, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie).

· 1906 A.A. Beldiman » aparatul hidraulic cu dalta de percutie pentru sondaje adânci.

· 1908 Lazar Edeleanu » prima rafinare în lume a produselor petroliere cu bioxid de sulf.

· 1908 Acad. Nicolaie Vasilescu » Karpen » „pila Karpen”, care functioneaza înca, neîntrerupt, de aproape 100 de ani!

· 1910 iunie » Aurel Vlaicu » lanseaza primul avion din lume fuselat aerodinamic.

· 1910 Tache Brumarescu » masina de taiat sulf.

· 1910 Stefan Procopiu » efectul circular al discontinuitatilor de magnetism.

· 1910 Gh. Marinescu » tratamentul paraliziei generale.

· 1910 » Henri Coanda reuseste primul zbor al unui avion cu reactie (fabricatie proprie).

· 1910 Ioan Cantacuzino » „fenomenul Cantacuzino” (aglutinarea unor microbi).

· 1913–1916 Ioan Cantacuzino » vaccinarea antiholerica (metoda Cantacuzino)

· 1916 D. Danielopolu » actiunea hipertensiva a digitalei

· 1918 Gogu Constantinescu » întemeiaza o noua stiinta: sonicitatea.

· 1920 Emil Racovita » pune bazele Institutul de Speologie Cluj (primul din lume)

· 1920 ing. Gheorghe Botezatu » a calculat traiectoriile posibile Pamânt » Luna, folosite la pregatirea programelor „Apollo” (al caror parinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost si seful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei „Apollo” care a dus primul om pe Luna (ca un fenomen de sincronicitate Apollo a fost unul dintre Gemenii Divini)

· 1921 Aurel Persu » automobilul fara diferential, cu motor în spate (de forma „picaturii de apa”)

· 1921 Nicolae Paulescu » descopera insulina; pentru ca era un anti-mason virulent, Premiul Nobel l-au primit canadienii F. Banting si J.R.J. McLeod pentru aceasta descoperire…

· 1921, decembrie Stefan Procopiu » Fenomenul Procopiu (depolarizarea luminii)

· 1922 C.Levaditi si Sazevac » bismutul ca agent terapeutic împotriva sifilisului.

· 1925 Traian Vuia » generatorul de abur cu ardere în camera închisa si cu vaporizare instantanee

· 1930 Elie Carafoli » avionul cu aripa joasa

· 1933 Henri Coanda » aerodina lenticulara (farfuria zburatoare)

· 1938 Henri Coanda — efectul Coanda

· 1938 Henri Coanda » discul volant.

· 1952 Ana Aslan » gerovital H3

· O sincronicitate uimitoare a fost sesizata de unele persoane: vehiculul descris de profetul biblic Ezechiel a fost asemuit cu ingenioasele centuri zburatoare testate de americani în 1961, dar, desi americanii au fost creditati ca autori ai inventiei, adevaratul inventator este Justin Capra care, în 1958 a proiectat, realizat si zburat cu un astfel de aparat. Acum, acest aparat a fost îmbunatatit si este folosit (cu o autonomie de 30–40 minute) pentru salvarea rapida de pe platformele marine si pentru supravegherea zonelor forestiere.

· Un crater de pe luna poarta numele lui… Spiru Haret. Aceasta deoarece savantul român a demonstrat ca axa mare a elipsei pe care se deplaseaza Pamântul în jurul soarelui este de o marime variabila, creând premisele de baza ale astrofizicii moderne.Mai putem semnala existenta unor personalitati, adevaratele „vârfuri de talie universala” aparute dintre minoritatile din România, în toate domeniile. Un exemplu de prim rang: prof. Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat „parintele navigatiei spatiale”si, de asemenea, profesorul lui Werner von Braun, seful programului rachetelor americane „Saturn”.

O alta idee propagata destul de puternic în societatea româneasca de astazi este ca, deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirma ca toate aceste prilejuri de mândrie nationala tin doar de domeniul trecutului, ca România de astazi ar fi… o „tara bolnava”, fara civilizatie, fara personalitati marcante, ea fiind mereu „codasa Europei”
Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite sa-i tina pe români „la locul lor”(si departându-i de traditia si sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc „Atotputernicii Lumii” , Iluminati, sau francmasoni, vom oferi si o serie de realizari ale geniului românesc ale ultimilor ani:

» Dr.fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, a realizat un CD-ROM (din sticla) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obisnuit. Pe 5 astfel de CD-uri ar putea fi stocata întreaga Biblioteca a Academiei Române, iar informatiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor „Bruxelles Europa”, iar autorul doreste cu orice pret producerea de serie în România. Dar forurile din România întârzie la nesfârsit formalitatile…

» Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premiera mondiala, un aparat care purifica aerul în spatiile de locuit: distruge bacteriile din aer, retine praful si fumul de tigara, atmosfera devenind „ca în salina sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!…

» Petrica Ionescu este cel mai important regizor de opera dupa Zefirelli (afirmatie facuta de George Astalos, în ian.2001)

» România a câstigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de multi drept cel mai inteligent joc de carti) pe Internet, în 16.11.2000 (107–75 cu SUA în finala).

» Hackerii români sunt considerati printre cei mai buni (si mai periculosi) din lume. „Distractia” (conform declaratiei lor, ei nu fura informatii, ci doar doresc sa îsi dovedeasca … valoarea) celor „5 magnifici de la Rasarit” a obligat CIA sa trimita o delegatie la Bucuresti… Printre site-urile „sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc…

» La salonul inventiilor de la Geneva (aprilie 2001), România s-a clasat pe locul I în privinta numarului de premii obtinute si pe locul II (dupa Rusia) ca numar de inventii prezentate. Adica a luat premii pentru toate cele 62 de inventii prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!! Delegatia româna s-a mai întors de la Geneva si cu 4 premii speciale din partea delegatiilor altor tari, un premiu de creativitate (pentru Ionut Moraru » inventia „Biomer”), Medalia expozitiei si Diploma salonului pentru contributia exceptionala în promovarea inventiilor.

» Prof. Stefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universitatii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasa si în Consiliul Director al prestigioasei institutii britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, Sefa Clinicii de Neurologie din Cluj-Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul român a primit si medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numita si în conducerea acestei unitati.

» Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan si director al institutului cu acelasi nume, a avut o serie de pacienti celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, presedintii Suharto si Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), printul Agacan (cu sotia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.

» La olimpiada internationala de matematica de la Washington (iulie 2001), elevii români au obtinut o medalie de aur, doua de argint si trei de bronz. Ei sunt din Galati, Arad, Vâlcea si Constanta. Participarea la olimpiade internationale de matematica si fizica: 500 de elevi din 83 de tari… Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galati) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internationale si Balcaniada… Fireste, el a fost „racolat” imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princetown (SUA)…

» Stefan Cosmin Buca, Maria Popa si Mihai Ivanescu au fost nominalizati, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de catre institutii din SUA! Primul este student la Economie, ceilalti participa la programe în colaborare cu NASA.
» Nicu Mincu din comuna Ivesti (Galati) vindeca diverse boli cu leacuri si ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arata ca la 50, pentru ca, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tineretii…

» România este pe primele locuri în lume la… exportul de inteligenta. De exemplu, la „Microsoft”, a doua limba vorbita este româna, iar la NASA multi dintre specialistii de prim rang sunt tot români…

» Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite sali de gimnastica din SUA (Manhattan » New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clientii sai numarându-se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Berger, Susan Sarandon, Mick Jagger, s.a. Celebrele casete video-lectii de fitness produse de Cindy Crawford începând din 1992 au fost realizate împreuna cu antrenorul sau, Radu Teodorescu, care doreste sa înfiinteze în România primul institut din lume de pregatire a profesorilor de educatie fizica în fitness pentru adulti…

» Nicolae Balasa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteste mental mai rapid decât calculatorul (înmultiri, împartiri, ecuatii de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiasi, din 1994 Nicolae Balasa este actualmente somer…

» Ion Scripcaru, strungar si lacatus mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu gaseste de 4 ani, 15.000 USD pentru a-si realiza inventia epocala (pâna la proba practica): motorul care nu consuma nimic! Acesta ar trebui sa functioneze pe baza gravitatiei, fiind în fapt „instalatie mecanica amplificatoare de putere, capabila sa transforme forta statica gravitationala în lucru mecanic”. „S-ar închide toate centralele nucleare”, spune el. Numai ca OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci)a refuzat sa-i breveteze inventia în lipsa unei machete functionale, doar pe baza schitelor. Petre Roman si Ministerul Cercetarii si Tehnologiei l-au tratat cu indiferenta (1997), iar sponsorii nu se înghesuie (ca si statul) sa-i asigure cei 15.000 USD necesari…

» Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule. O aplicatie a acestei inventii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme „Hewlett Packard”. Pe vremea lui Ceausescu, Sandu Popescu a reusit „performanta” de a fi somer în România…

» Ioan Davidoni (52 de ani), un banatean sarac material dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogatie: inteligenta si inventivitatea. Angajat al fabricii de sticla din Tomesti (Timis), pentru care a realizat, în câtiva ani, 45 de inventii si inovatii, el a fost disponibilizat când a îndraznit sa-si ceara drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adica… de 4 ori greutatea sa în aur!) si apoi a fost reangajat ca muncitor… „din mila”!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat doua inventii de exceptie: un recuperator de pelicula de titei si pantofi magnetici antistress ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani… Prima inventie valoreaza miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat-o inutil la OSIM, pentru ca atât chinezii cât si americanii i-au furat si folosit inventia cu un profit imens. De exemplu, în SUA s-au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari… În acest timp, statul român ignora în continuare o inventie, într-adevar de miliarde…

» Anonim nascut la 14.11.1902, în Câmpina este redescoperitorul tratamentului cu lumina. Prietenul sau, Albert Einstein l-a avertizat: „Esti un visator. Cine crezi ca o sa-ti permita sa distrugi întreaga industrie farmaceutica si sa revolutionezi medicina?” Mai târziu, Elena Ceausescu i-a propus, prin intermediari, sa-i cedeze inventia… Pâna la urma, avea sa ajunga prioritatea neuropatologului Peter Mendel, ca atâtea alte inventii românesti „pierdute” în strainatate …
În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe inventia sa mai veche, neconcretizat nici pâna acum. Între timp, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicatii militare malefice… C.P. Carol Przybilla a mai realizat si alte inventii deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vânduta de statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fara biela (vânduta Japoniei si folosita în celebrele motociclete japoneze), arma defensiva antitanc (anii `90).

» Justin Capra este un inventator celebru al României, din pacate mereu tratat cu indiferenta (chiar ostilitate) de autoritatile statului, conditii în care nu e de mirare ca unele din inventiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani… În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Dupa 7 ani în care „semidoctii savanti” l-au tratat cu dispret pentru ca era doar tehnician si nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat inventia din România si au lansat-o în fabricatia de serie… În 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pamânt la… Ambasada SUA din Bucuresti. Rezultatul: inventia a fost si aceasta furata si brevetata în 1962 de Wendell Moore („specializat” deja!), iar inventatorul… a fost arestat de Securitate pentru ca ar fi dorit sa fuga din tara cu aparatul sau… Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, „Soleta”, care consuma … 0,5l/100 km si al unei motorete unica în lume ce functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încarcare).

» Mihai Rusetel a inventat motorul cu apa! „Cazul Rusetel”, este elocvent pentru geniul românesc dar si pentru „talentul” cu care ne risipim fortele si putem sa ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 si a fost brevetat în … ianuarie 2001. Pâna atunci, Securitatea l-a sicanat pentru refuzul de a cesiona inventia statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca si consilier tehnic la „Mercedes” (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea inventiei… Motorul sau se bazeaza, ca principiu de functionare, pe „cazanul Traian Vuia”, inventie folosita înca la locomotivele Diesel-electrice pentru încalzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre si navale, în locul turbinelor din termocentrale, si chiar a centralelor termoelectrice.În lume, mai exista doua brevete în domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depasesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid. „Motorul Rusetel” foloseste drept combustibil doar apa, si are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie initiala fiind o banala baterie de masina. Datele tehnice preconizate de a patra sa macheta (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maxima) pot fi îmbunatatite la realizarea prototipului: un motor cu apa montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing.Constantin Stroe, care cunoaste acest proiect chiar din 1980, a afirmat ca este dispus sa ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului si a declarat, încântat. „Reusita ar fi un miracol, si cred ca în asemenea caz ar trebui sa se inventeze pentru acest om Premiul Super-Nobel”.

· Artistul Ion Tamaianu lucreaza in sticla. Acest roman ce lucreaza in Selimbar, exporta produse tip galle din Sua pana in Japonia. Operele sale in sticla sunt apreciate in toata lumea.

· Anul 2003 : romanul Nicolae Ghimpu, unul dintre globe- trotterii care au facut inconjurul planetei pe jos, pleaca din nou in calatorie, la varsta de 91 de ani; actorul roman Marcel Iures a fost solicitat de Hollywood, pentru a cincea oara, sa joace intr-un film; romanul Ovidiu Matei Iancu a ocupat locul III la Eurovision Young Dancers; romanca Ana Caraiani a castigat si anul acesta medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica (mai castigase una, anul trecut). La aceeasi Olimpiada, echipa Romaniei s-a clasat pe locul 7 din 86 de natiuni; faimoasa companie Microsoft a achizitionat o inventie a unui roman de 17 ani, Costin Radu, inventie dezvoltata de managerul acestuia, Radu Georgescu (Firma GeCAD, inventia RAV- Romanian Antivirus); inginerul roman Vasile Canciu a inventat un mecanism pentru absortia totala a energiei de recul a armelor de foc. Inventia sa a fost medaliata cu aur la Salonul de inventica de la Geneva- 2003.

· Anul 2004 : un tanar student iesean, Mihai Eduard Strainu, a inventat un dispozitiv electronic cu avertizare sonora si luminoasa, pentru uzul nevazatorilor. Nu este mult, insa este un inceput…Spiritul creator din acest neam este magnific!; In februarie 2004, un roman de numai 16 ani, Alexandru Barbu, a cucerit medalia de aur la schi, combinata alpina, si titlul de campion mondial, la categoria sa de varsta; Rugbistul roman Sorin Socol a devenit capitanul echipei nationale de rugby a Frantei, la numai 26 de ani; pe data de 10 februarie 2004, tanarul regizor roman Cristi Puiu a castigat premiul Ursul de Aur pentru scurt metraj, la Festivalul International de Film de la Berlin. Scurt metrajul sau, „Un cartus de Kent si un pachet de cafea”, a primit si premiul United International Pictures, decernat de Academia Europeana a Filmului; profesorul de imunologie Ioan Dorobantu a inventat filtrul Multistadie, destinat purificarii apei de microorganisme periculoase (microbi de holera, antrax etc.). Inventia sa a fost recompensata cu medalia de aur la salonul de inventica Eurreka din Bruxelles, deoarece este superior unui filtru cu aceeasi destinatie fabricat de americani; profesorul roman Gheorghe Benga a descoperit prima proteina canal pentru apa in membrana celulei rosii sangvine umane. Procesele fundamentale ale vietii depind de aceste aquaporine, iar defectele lor de functionare produc diferite boli renale, cardiovasculare, oculare. A avut, insa surpriza neplacuta sa constate ca americanul Peter Agre a primit Premiul Nobel pentru chimie (2003) cu inventia publicata de dansul, inca din 1986. Urmeaza actual o delicata contestatie a paternitatii asupra inventiei, la Academia Regala Suedeza de Stiinta din Stokholm.

…si lista ar putea continua…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s